Inspiratie

Ik wandel in velden, bossen en steden, op asfalt, langs rommelige industrieterreinen, in modder en langs de zee, op de stoep en in de tuin. Ik voel de beweging en de afstand, ik ruik het gras, ik hoor de wind ruisen. Ik maak foto’s en verzamel indrukken, beelden, verschijnselen die me nieuwsgierig maken, die uitnodigen verder te kijken dan de oppervlakte.

Landschap vormt zich door de elementen en door het leven. Aardbevingen en vulkanisme, regen en wind, organismen die groeien en doodgaan. Een landschap wordt getekend door menselijke sporen van oorlogen, graafwerkzaamheden, land- en stedenbouw, afval.
In het vliegtuig zie ik de structuur van bebouwing en velden beneden en de beweeglijke lijnen van rivieren. Lopend zie ik de details. Riet als gearceerd langs de waterlijn, omgeploegde velden als waaiers. Of de miniatuurlandschappen onder mijn voeten. Op het eerste gezicht onooglijke dingetjes als een weggegooid papiertje, een vreemd vlekje of een schaduw kunnen, van heel dichtbij, een geweldige ruimte suggereren.

Denken

Indrukken verzamelen moet met alle zintuigen open, zonder oordeel. Nieuwsgierig zoeken langs ongebaande paden, verzamelen, steeds nieuwe dingen vinden, experimenteren en verschrikkelijk verdwalen.

Dan volgt het ordenen en keuzes maken: wat is interessant en waarom, wat ga ik maken en hoe ga ik dat doen? Twijfelen. Om te kunnen kiezen zijn afwegingen nodig en is een oordeel onontkoombaar.

Maken

_1210934
Foto van mijn werktafel

Tekenen, combineren, bedekken, weghalen, schuiven, kijken. Spanning tussen idee en uitwerking, zoeken naar een balans. Ideeën aanpassen, opnieuw keuzes maken. Verrassingen verwelkomen of verwerpen. Streng zijn. Weer twijfelen en toch knopen doorhakken. Zo ontstaan mijn abstracte ‘landschappen’ van lijnen, vormen, structuren en kleuren op papier of in de computer.

Als het af is, wil ik het delen.

 

Advertenties